نمونه خاك
ايدهآلترين نمونه خاك بايستي حداقل 400 گرم وزن داشته باشد (جهت انجام آزمایشات خاک آورده شده از مزرعه باید 1-1/5 کیلوگرم باشد). نمونهها بايستي داخل يك پاكت پلاستيكي ريخته شود و اين پاكت داخل پاكت ديگري قرار گيرد. اطلاعات هر نمونه را بايستي روي پاكت نوشت به طوريكه پاك نشده و بتوان آن را خواند. اطلاعات شامل محل نمونهبرداري، عمق نمونه، نام زارع و نوع محصول تاريخ نمونه برداري و نمونه بردار است. به عنوان يك قاعده كلي اراضي كشاورزي كه تا 10 هكتار وسعت داشته باشند را به عنوان يك واحد نمونه برداري ميتوان محسوب كرد، به شرطي كه كل مزرعه از بابت جنس خاك، نوع زراعت قبلي و نوع كود استفاده شده يكسان باشد. اراضي بزرگ و نيز اراضي كه از نظر خاك يكنواخت نيستند بايد به قطعات كوچكتر يكدست تقسيم شده و از هر قسمت جداگانه نمونهبرداري كرد.
هدف: تجزيه وشناخت خاک و در نتيجه مورد استفاده قرار دادن آن است
تقسيم بندی زمين: بر اساس نوع زمين، نوع گياه و شيب يا مسطح بودن
روشهای نمونه برداری
الف: روش محور مختصات
ب: روش شبکه بندی
ج: روش چند ضلعی: چند ضلعی نا مشخص را در نظر گرفته ومحل تالقی را علامت میزنيم.
د: روش زیگزاگی: بر اساس گياهان زراعی و صيفی(گل وگياه) از عمق 0-30 سانتیمتری نمونه برداری میکنيم ولی برای درختان تا عمق 120 سانتیمتری نمونه برداری میکنيم که بسته به نوع گیاه و نیز تقسیم بندی لایههای خاک از اعماق 0-40 ، 80-120،40-80 سانتیمتری نمونه برداشته ميشود.
انواع نمونه
نمونه ساده: اگر هر يک از نمونههای برداشت شده را به طور جداگانه مورد تجزيه قرار دهیم به آن نمونه ساده گویند.
نمونه مرکب: اگر تعدادی نمونه ساده را مخلوط کرده و یک نمونه برداريم به آن نمونه مرکب گويند.
نمونه دست نخورده: اگر نمونه حالت و ساختار طبيعی خاک را برای ما حفظ کند به آن نمونه دست نخورده میگویند.
نمونه دست خورده: اگر نمونه حالت و ساختار طبيعی خاک را برای ما حفظ نکند به آن نمونه دست خورده ميگویند. زمان نمونه برداری
موقعی که خاک از نظر رطوبت حالت گاورو داشته باشد و يا رطوبت كمتر از رطوبت در حالت ظرفيت زراعی مزرعه باشد. نمونهبرداري را در پاييز بعد ازبرداشت محصول و در بهار قبل از معمولا کاشت انجام میدهند.
نکات مهم در نمونهبرداری
خاک با ماده خاصی آلودگی نداشته باشد، نمونه از محلی برداشت شود که معرف کل زمين مورد نظر باشد، عمق نمونهبرداری بسته به نوع گیاه فرق میکند، برای هر نمونه، اطالاعات مورد لزوم یادداشت شودف نمونهها باید در هوای آزاد خشک شوند، در مزارع و باغها محلی برای جمع آوری کود حیوانی معمولا در نظر میگیرند که نباید نمونهبرداری از اين محل صورت گیرد، نمونه باید حتی المقدور بصورت مرکب تهیه شود. به عبارت دیگر از چند نقطه زمین نمونه تهیه شود و پس از اینکه نمونهها با هم مخلوط شدند از مجموع آنها یک نمونه برای ارسال به آزمایشگاه تهيه شود.
عمق نمونهبرداری بسته به نوع گیاه و محصول کشت شده دارد، چنانچه ریشه گیاه سطحی باشد گرفتن نمونه از عمق ۰ تا ۳۰ سانتیمتر یا ۰ تا ۲۵ سانتیمتر کفایت میکند. اما در خصوص درخت یا درختچهها که ریشه عمیقی دارند، باید از خاک تحت الرض نمونه برداشت شود. نمونهبرداری یک بار از عمق ۰ تا ۳۰ سانتیمتر و بار دیگر از عمق ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر انجام میگیرد و همينطور از اعماق پايينتر نمونهبرداري بايد صورت پذيرد. باید زمان نمونهبرداری، محل نمونهبرداری، تاریخ نمونهبرداری و نام شخص نمونهبردار یادداشت شود. قبل از ارسال نمونهها به آزمایشگاه، باید آنها در هوای آزاد روی یک مقوا پهن و خشک شوند که به آن اصطلاحا خاک هوا خشک میگویند. سپس نمونهها به آزمایشگاه ارسال ميگردند در آنجا یکسری اطلاعات اولیه از كشاورز گرفته میشود. در فرمهای مخصوص، اطلاعاتی مانند نام نمونه بردار، نام كشاورز، نام مزرعه و يا باغ، نام ده یا شهر، تاریخ نمونهبرداری، محل دقیق نمونه برداری و وضعیت آب آبیاری (چاه، منبع آب یا …)، نوع محصول کشت شده یادداشت میشود. مشکلاتی که باعث شده است که كشاورز یا تولید کننده، نمونه را برای آزمایش بیاورد نیز یادداشت میشود. اینکه آیا علائم گفته شده روی گیاه هم مشاهده میشود؟ و همچنین تاریخچه مصرف کود، نوع کود و زمان مصرف آن نیز از جمله اطلاعاتی میباشد که باید از كشاورز پرسیده و یادداشت شوند.
وسایل مورد نیاز نمونه برداری
مته نمونهبرداري چرخشي (در صورت در دسترس نبودن، بيل و يا بيلچه ترجيحا از جنس ضدزنگ)
نمونههاي كه به آزمايشگاه ارسال ميگردد بايستي نماينده تمامي خاك مزرعه و يا باغ باشد كه از آن نمونه برداري صورت ميپذيرد. زمين محل آزمايش بايستي کاملا يكنواخت بوده و هيچ تفاوت آشكاري در آن ديده نشود. در غير اين صورت از اراضي غير يكنواخت با زمين اصلي، بايد نمونهاي جداگانــه تهيه شود. براي تهيـه يك نمونه بايستي در مسيري به شكل (W) در سطح مزرعه، نمونههاي فرعي را تهيه كرد. توصيه ميشود كه براي تهيه هر نمونه 20 تا 30 نمونه فرعي گرفته شود. نمونههاي فرعي بايستي کاملا مخلوط شده و از آن يك نمونه 1 تا 5/1 کیلو گرمي براي ارسال به آزمايشگاه تهيه شود.
مسير گرفتن نمونههاي فرعي طرز نمونهبرداري از خاك مزارع
انتخاب مسير نمونهبرداري با استفاده از شكل W ميتوانيم مسير نمونهبرداري خود در مزرعه را تعيين كنيم. با توجه به شكلهاي پايين W فرضي را طوري روي زمين تصوير ميكنيم كه شروع و پايانش دور از محل ورود به مزرعه باشد و همچنين از نقاطي كه نمايانگر كل زمين نيست نيز نگذرد (مثل كنار پرچينها، محل انبار شده كود حيواني، محلهاي آغشته به ذغال و خاكستر چوب و غيره) چگونگي انجام عمل نمونهبرداري در مسير W فرض شده بر روي زمين حداقل 20 نمونه با فاصلههاي مناسب به شرح زير بر ميداريم. ابتدا 5 سانتيمتر رويه خاك را کاملا كنار ميزنيم 1-1/5 كيلو گرم از خاك در عمق 30 سانتيمتري (30 سانتيمتر بعد از برداشتن 5 سانتیمتر رويه خاك) را برداشته داخل سطل پلاستيكي ميريزيم. بنابراين حداقل با20 بار نمونهبرداري حدود 10 كيلوگرم خاك داخل سطل میریزیم. خاك داخل سطل را به خوبي به هم ميزنيم و سعي ميكنيم خاكي از درون سطل بيرون نريزد. از خاك مخلوط شده داخل سطل بيشتر از نصف كيسه پلاستيكي نمونهبرداري (حدود 1000-1500گرم) را پرميكنيم و سر كيسه را محكم ميبنديم. سپس روي كيسه را برچسب زده، مشخصات را نوشه.
نمونه برداری از باغ، کاری بسیار مهم و تعیین کننده بوده و درجه دقت و صحت نتایج بدست آمده به آن بستگي دارد. نمونه برداشت شده از یک قطعه باغ بایستی به گونهای باشد تا بتوان آن را نماینده کل خاک باغ دانست. بهترین روش متداول جهت نمونه برداری از باغ روش لوزی میباشد. جهت کشتهای باغی ابتدا باغ را به قطعات 4-5 هکتاری تقسیم نموده سپس به صورت تصادفی درختانی از وسط قطعه – اول قطعه – آخر قطعه- و سمت چپ و راست قطعه انتخاب سپس در محل سایه انداز جایی که ریشههای فرعی وجود دارند چالهای به عمق حدود 100 سانتيمتر حفركرده و بعد از عمق ۰-۳۰ ، ۳۰-۶۰ و یا 60-90 سانتیمتری به صورت جداگانه نمونه برداری انجام ميشود. سپس نمونههای خاک ۰-۳۰ سانتیمتری را باهم و ۳۰-۶۰ نیز باهم و نمونههای 60-90 را با هم به طور جداگانه مخلوط ميگردد. مقدار نمونه لازم از هر مخلوط ۱ تا 1/5 کیلوگرم میباشد که جهت ارسال به آزمایشگاه کافی میباشد. در هر قطعه باغ حداقل بایست ۴ تا۵ چاله حفر گردد خاکهای جمع آوری شده بایستی پس از مخلوط شدن در کیسههای پلاستیکی تمیز ریخته و پس از گذاشتن برگه مشخصات داخل آن، به آزمایشگاه ارسال گردد.
نحوه نمونه برداری
برای نمونه گیری از خاک ابتدا با بیل گودالی به عمق 30 سانتیمتر حفر کرده و سپس از کنار گودال از مقطع صفر تا 30 سانتیمتر یک نمونه خاک به وزن تقریبی یک کیلوگرم برداشته شود. بهتر است برای دقت بیشتر مسیر برداشت نمونهها از حاشیه زمین انتخاب نشود و حدود چند متر فاصله رعایت شود. پس از جمع آوری و ریختن نمونههای خاک در ظرف مخصوص، آنها را بر روی یک پارچه یا نایلون تمیز ریخته تا خشک گردند. خشک نمودن خاک بعد از نمونهبرداری از فعالیت میکروارگانیسمهای تجزیه کننده مواد آلی خاک جلوگیری میکند در نتیجه میتوان برآورد دقیقتری از میزان نیتروژن خاک داشت.لازم به ذکر است برای خشک نمودن نمونهها نباید از وسایل حرارتی مصنوعی استفاده کرد. بعد از خشک شدن، نمونههای جمع آوری شده را به خوبی با هم مخلوط نمایید. چنانچه در بین نمونهها کلوخه خاک وجود داشته باشد نباید آنها را حذف کنیم بلکه کلوخهها را خرد کرده و سپس از مخلوط به دست آمده یک نمونه به وزن تقریبی 1-1/5کیلوگرم جدا و آن را در داخل یک کیسه پلاستیکی تمیز قرار داده و پس از نوشتن مشخصات دقیق بر روی کارت شناسایی نمونه شامل: نام زارع، محل مزرعه، نام روستا و شهرستان، مساحت قطعه، عمق ً مصرف شده و نمونه برداری، کشت قبلی، نوع و میزان کودی که احتماال تاریخ نمونه برداری را نیز داخل کیسه پلاستیکی حاوی نمونه خاک قرار داده و درب آن را بسته و هر چه سریعتر به آزمایشگاه خاکشناسی منتقل میگردد.
ممنون که در این مقاله هم با زیست آزمون پارس همراه بودید.
بدون نظر